Αναβαθμίσεις

Πιο βαριές μπίλιες βοηθούν καθώς έχουν μεγαλύτερη αδράνεια. Επίσης μπορείτε να αλλάξετε την κάνη του αεροβόλου και να βάλετε κάνη ακριβείας ή/και μακρύτερη και το hop up του αεροβόλου και να βάλετε ένα καλύτερο. Δεν συνιστάται η αλλαγή της δύναμης του όπλου καθώς  ένα πιο δυνατό αεροβόλο μπορεί να τραυματίσει κάποιον συμπαίκτη, πολλές φορές έχει χειρότερη συγκέντρωση βολών και επίσης είναι άσκοπο καθώς ένα καλά ρυθμισμένο hop up μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στα 30 και τα 60 μέτρα!!!

Αναλόγως με το αεροβόλο υπάρχουν και οι κατάλληλες διόπτρες / red dot τα οποία βοηθούν στην καλύτερη / ταχύτερη σκόπευση (ανάλογα με το ποιο θα διαλέξετε).

Ασφάλεια

Full face μάσκες προτείνονται αλλά μερικές φορές θεωρούνται άβολες, πολύ ζεστές ή ακόμη και περιοριστικές. Καλές επιλογές επίσης είναι οι μάσκες neopren ή κάποιο χοντρό παλαιστηνιακό μαντήλι. Υπάρχει πληθώρα επιλογών και αυτά που αναφέρω εδώ είναι ενδεικτικά.
Τα γυαλιά ηλίου δεν κάνουν για airsoft καθώς και τα μυωπίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές με τις οποίες είναι πιστοποιημένα διάφορα γυαλιά / μάσκες (Goggles ή full face)  για να είναι ασφαλή τα μάτια μας. Αναζητήστε τα κατάλληλα. Σε καταστήματα airsoft, θα σας δώσουν τα κατάλληλα. Για την καλύτερη προστασία του προσώπου, προτείνονται τα Goggles ή οι full face μάσκες. Προτιμήστε κάτι που καλύπτει τα μάτια σας σίγουρα και δεν αφήνει κάποιο κενό τριγύρω. Καλό είναι ότι μέσο προστασίας αγοράσεις να το δοκιμάσεις ρίχνοντάς του με κάποιο αεροβόλο από σχετικά μικρή απόσταση βλέποντας έτσι την αντοχή του πριν το φορέσεις σε κάποιο παιχνίδι και ρισκάρεις τα μάτια σου.

Νομοθεσία

Αν συμβεί κάτι τέτοιο και σας σταματήσουν για έλεγχο κλπ, καλό θα ήταν να αναφέρετε την ύπαρξη  αεροβόλων στο όχημα. Π.Χ.

-Έχετε κάτι μαζί σας?

-Ναι, έχω κάποια ΑΕΡΟΒΟΛΑ όπλα στο πίσω κάθισμα.

Ή κάποιες ρέπλικες όπλων, αεροβόλα.

Αφήστε τα όργανα να ελέγξουν οτι πράγματι είναι αεροβόλα και εξηγήστε τους ότι είναι ΜΗ θανάσιμα και ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

Σύμφωνα με τον νόμο κάποιος μπορεί να έχει έως τρία (3) απ’αυτά στο αμάξι του. Συνιστάται να είναι στο κουτί τους ή σε κάποια θήκη κατά την διάρκεια της μεταφοράς και μέχρι να φτάσουμε στο πεδίο ή στο σπίτι. Επίσης συνιστάται να τα αποθηκεύουμε χωρίς το γεμιστήρα και την μπαταρία πάνω στο όπλο. Τέλος και οι μπίλιες καλό θα ήταν να είναι εκτός γεμιστήρα. ΠΟΤΕ μην κυκλοφορείτε με τα αεροβόλα σε κοινή θέα καθώς είναι εύκολο να παρεξηγηθούν ως αληθινά και μπορεί να έχετε μπλεξίματα!

Καλό θα ήταν σε τέτοια περίπτωση να πηγαίνετε στο πεδίο με κάποιον φίλο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, καλό θα ήταν να μην επιδεικνύουμε τον εξοπλισμό/παραλλαγή μας. ´Ενα μπουφάν μηχανής πάνω από την παραλλαγή μας και ο εξοπλισμός (Αεροβόλα, γιλέκα, θήκες κλπ) σε έναν σάκο θα ήταν καλά.

Εξοπλισμός

Σίγουρα το όπλο Airsoft. Ακόμα γεμιστήρας (στο 99% των περιπτώσεων) και μερικές φορές, (αν και συνήθως δεν έχει) μπαταρία. Καλό είναι να βλέπετε την περιγραφή του Airsoft όπλου και να ρωτάτε τι συμπεριλαμβάνει πριν την αγορά. Ακόμη αναλόγως με το πακέτο μπορεί να έχει και φορτιστή, γυαλιά, αορτήρα, ράβδο καθαρισμού κ.α. επαναλαμβάνω, αναλόγως με το πακέτο που αγοράζετε. Καλό είναι να ελέγχετε από πριν τι συμπεριλαμβάνεται.

Τα όπλα Airsoft χωρίζονται στις εξής βασικές κατηγορίες:

i) Springer, τα γνωστά σε όλους μας από την παιδική μας ηλικία όπλισε – ρίξε.

ii) GBB, όπλα Airsoft που λειτουργούν με αέριο, οι γεμιστήρες τους είναι πιο ακριβοί απ’ των άλλων και δεν υπάρχουν high cap γεμιστήρες γι’αυτά. Υπερτερούν των άλλων σε ρεαλισμό.

iii) AEG, όπλα Airsoft  που δουλεύουν με μπαταρία, είναι τα πιο διαδεδομένα.

Η πιο καλή συμβουλή είναι πήγαινε στο μαγαζί και δες ποιο σου ταιριάζει.

Η δύναμη του Airsoft όπλου μετριέται σε fps (πόδια ανά δευτερόλεπτο) που είναι η ταχύτητα εξόδου της μπίλιας από την κάνη του αεροβόλου σου. Μετριέται με χρονογράφο και συνήθως αυτή η ταχύτητα είναι με μπιλάκια 0,20 γραμμαρίων. Σωστό είναι να βάλουμε στο Airsoft όπλο μας μπίλια βάρους 0,20 γραμμαρίων όταν το μετράμε για να είναι σωστή η μέτρηση.

Τα όπλα airsoft ρίχνουν πλαστικές μπίλιες ονομαστικού μεγέθους 6mm. (Μερικά όπλα τα οποία δεν τα βλέπουμε συχνά βάλλουν πλαστικές μπίλιες 8mm) Οποιαδήποτε άλλα (με ποτηράκια 4.5 mm κλπ) είναι ακατάλληλα. Πριν αγοράσεις το αεροβόλο σου, ενημερώσου για τα όρια που ισχύουν στα παιχνίδια που θέλεις να συμμετέχεις έτσι ώστε να επιλέξεις το αεροβόλο με την κατάλληλη δύναμη.

Απαραίτητα είναι:

Α) Γυαλία

Β) Οριβατικές-στρατιωτικές αρβύλες

Γ) Airsoft Όπλο.

 Χωρίς αυτά δεν γίνεται παιχνίδι.

Παρελκόμενα

Υπάρχουν 2 βασικά είδη μπίλιας, οι απλές, πλαστικές και οι βιοδιασπώμενες. Οι βιοδιασπώμενες, αναλόγως με το ποιές θα διαλέξετε, διαλύονται στο περιβάλλον με την υγρασία ή με τις ακτίνες UV. Οι βιοδιασπώμενες προτείνονται αν ξοδεύετε αρκετές μπίλιες καθώς με την πάροδο κάποιων μηνών αρχίζουν να φουσκώνουν και μπορεί να σπάσουν μέσα στο όπλο. Παρ’όλ’αυτά τις προτείνω αν και λίγο ακριβότερες απ’τις απλές καθώς δεν κάνουν ζημιά στο περιβάλλον και δεν χαλούν τα τοπία.

Καθώς τα περισσότερα αεροβόλα  Airsoft χρησιμοποιούν μπίλιες μεγέθους 6 χιλιοστών, θα αναφερθώ μόνο σ’αυτές. Οι μπίλιες  Airsoft διαχωρίζονται ανάλογα με το βάρος τους. Ξεκινούν από τα 0.12 γραμμάρια, αυτές είναι οι πιο οικονομικές αλλά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο όπλο σας. Αμέσως μετά είναι οι μπίλιες 0.20, οι πιο συνηθισμένες. Επίσης υπάρχουν μπίλιες βάρους 0.23, 0.25, 0.28, 0.30 κλπ γραμμαρίων. Αναλόγως με το όπλο, τις συνθήκες στο πεδίο και την θέση σας στο παιχνίδι μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο βάρος. Όσο πιο βαριά είναι η μπίλια τόσο μεγαλύτερη αδράνεια και αντίσταση στον αέρα θα έχει. Παρ’όλ’αυτά δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε πολύ βαριές μπίλιες καθώς αυτό θα ρίξει την ταχύτητά της. 0.20 ή 0.23 προτείνονται.

Α) High cappacity (HiCap ή High cap), έχουν την μεγαλύτερη χωρητικότητα απ’όλους (200-300 μπίλιες συνήθως αλλά πάνε και ως 1000+ μερικές φορές ανάλογα με το Airsoft όπλο και το γεμιστήρα.). Γεμίζουν αδιάζοντας τα μπιλάκια μέσα τους και κουρδίζοντάς τους. Όταν σταματήσουν να τροφοδοτούν απλά ξανακουρδίστε μέχρι να αδιάσει! Πλεονέκτημα η μεγάλη χωρητικότητα και το ότι δεν χρειάζεται να έχετε πολλούς μαζί ή να αλλάζετε γεμιστήρα συχνά/ Μειονεκτήματα ότι σε μερικά παιχνίδια απαγορεύονται και το ότι όταν “φύγουν” μερικά μπιλάκια, κουδουνίζουν σε κάθε κίνηση προδίδοντας έτσι την θέση σου. Ένας αρκεί για ένα παιχνίδι αν ο παίκτης παίζει λογικά και δεν ρίχνει όπου και όσο να’ναι. Πάνω από 2 το θεωρώ υπερβολή. Συνήθως τα AEG έρχονται με έναν τέτοιο στο κουτί τους.

Β) Medium capacity (MidCap), μεσαία κατηγορία, μέχρι 200 μπίλιες. Γεμίζουν με ειδικό ταχυγεμιστήρα και είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει με το χέρι. Δεν χρειάζονται κούρδισμα και δεν έχουν το κουδούνισμα των HiCap.

Γ) Low capacity (Low Cap ή Real Cap), Παρόμοιοι με τους MidCap αλλά με μικρότερη χωρητικότητα. Πιο ρεαλιστικοί καθώς πρέπει να προσέχεις τις βολές σου και να αλλάζεις συχνά γεμιστήρα.

Παραλλαγή και γιλέκα μάχης είναι οκ αλλά ακόμη πιο απαραίτητα είναι ένα Medikit (φορητό φαρμακείο) (Καλό είναι να υπάρχει κάποιο στο πεδίο) και αρβύλες που θα μας προστατεύσουν από τυχόν στραμπουλήγματα. Επίσης οι επιγονατίδες και επιαγκωνίδες βοηθούν αρκετά. Μην ξεχάσεις να πάρεις νερό μαζί, θα χρειαστεί και αυτό.